Als ouders gaan scheiden

Als ouders gaan scheiden of zijn gescheiden heb je als kind te dealen met grote veranderingen. Hoe je het ook wendt of keert, het blijft een verliessituatie, die een enorme impact heeft. Kinderen voelen zich verdrietig en machteloos, soms zelfs schuldig. Dit is niet fijn en soms erg lastig te handlen als kind. Daarom is het belangrijk dat kinderen hun verhaal kwijt kunnen bij mensen in hun nabije omgeving. ‘Neutrale’  mensen, die oordeelloos kunnen luisteren en of lotgenootjes met wie ze hun gevoelens kunnen delen. Op een plaats waar ze zich veilig kunnen voelen én waar ze kunnen leren hoe hiermee om te gaan. Naar hun ouders toe zijn kinderen namelijk erg loyaal. Ze reageren sociaal wenselijk of trekken zich terug , maar juist het tegenovergestelde komt ook  voor.

!JES het brugproject

!JES het brugproject biedt deze veilige plaats! Het is een preventieve training voor kinderen én hun ouders, die er op gericht is de ontwikkeling van een kind zo goed mogelijk te laten verlopen in de periode rondom en na de scheiding, met als doel de nadelige effecten van een scheiding te verminderen én het contact met beide ouders te behouden. Onderzoek toont aan dat het ‘welbevinden’ van kinderen die een training hebben gevolgd daadwerkelijk hoger is. !JES het brugproject is opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies.

Voor wie?

 • Voor jou als kind! Als je tussen de 8 en 12 jaar oud bent!
  • Inhoud (voor je kind)
   In een groepje praat je met andere kinderen over de scheiding van je ouders en over hoe dat voor jou voelt. De andere kinderen vertellen hoe dat bij hun is en hoe zij zich voelen. Zo weten jullie van elkaar dat jullie niet de enigen zijn, die op en neer gaan tussen twee huizen. En dat het soms lastig is om te wennen aan de regeltjes die bij papa net iets anders zijn dan bij mama. Samen kijken we naar wat er voor jou veranderd is door de scheiding, naar de nadelen, maar je zult merken dat er ook voordelen zijn. Ook leer je hoe je voor jezelf op kunt komen. Dit doen we niet alleen door praten natuurlijk, maar we gaan ook schrijven, tekenen en (toneel)spelen. Op deze manier leer je je gevoelens van boosheid, verdriet of misschien wel angst te herkennen en het een plaatsje te geven.
 • Voor jou als ouder die graag wil dat het goed gaat met zijn/ haar kind en hier een actieve bijdrage aan wil leveren!
  • Inhoud (voor jou als ouder)
   De cursus voor jou als ouder is er, zoals eerder aangegeven, op gericht een positieve ontwikkeling van je kind(eren) te bewerkstelligen. Dat betekent dat we persoonlijke of relatieproblematiek die avond thuis laten. De avonden zijn bedoeld om je te informeren over de ‘kindtraining’. Tevens zal er informatie verstrekt worden over de ontwikkeling van kinderen en de effecten die een scheiding kan hebben. Daarnaast krijg je tips en ideeën om je kind(eren) zo goed mogelijk te begeleiden bij de verwerking van jullie scheiding.

Traject en kosten

 Het te volgen traject ziet er als volgt uit:

 • 1 intake gesprek
 • 7 bijeenkomsten van 1½  uur voor je kind
 • 3 bijeenkomsten van 2 uur voor de ouders
 • 1 terugkom-bijeenkomt / vooruitkijkmiddag van 1½ uur voor je kind
 • 1 afsluitend gesprek voor ouders en kind

De kosten voor !JES het brugproject bedragen  € 349,-  voor ouders en kind.

Bij voldoende deelnemers start de training weer na de kerstvakantie of zoveel eerder als mogelijk bij minstens 4 aanmeldingen. Dus meld je nu aan! Data volgen binnenkort op deze site.

Goed om te weten

 • De training is het meest succesvol als ouders gemotiveerd zijn voor deelname;
 • Wij plaatsen geen broertjes en zusjes in dezelfde groep. Het kind hoeft dan geen rekening te houden met de gevoelens van een broertje of zusje. En voelt zich dan vrijer om ervaringen te delen in de groep.
 • Toestemming van beide ouders is nodig.
 • De training gaat door bij minimaal 4 deelnemers.
 • Natuurlijk bieden we ook individuele coaching aan. De opzet en is dan anders. Vraag naar onze mogelijkheden.
Back to Top